Ενημέρωση από τους τέσσερις Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Χρυσόγονου για την 3η χρονιά τους στην Ευρωβουλή, αλλά και για τα άμεσα σχέδια της Ευρωομάδας μετά το καλοκαίρι. Το μήνυμα δόθηκε με την μορφή τηλεοπτικής συνέντευξης στον υπεύθυνο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 6.7.2017.

Απόλυτη αυτοδυναμία του κόμματος του Εμμανουήλ Μακρόν στο 2ο γύρο των βουλετυικών εκλογών. Πήρε 380 έδρες από τις 577 της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Οι ρεπουμπλικάνοι έλαβαν 137 ενώ κατά ποντίστηκαν οι σοσιαλιστές. Το εθνικό μέτωπο της Μαρή Λεπέν έλαβε 8 έδρες. Η αποχή και πάλι μεγάλη (57%).

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έδωσε μία ισχυρή στήριξη στον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τα παραδοσιακά κόμματα (σοσιαλιστές-κεντροδεξιοί) κατακερματίστηκαν. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν έλαβε μόνο 13%, ενώ το κόμμα του κ. Μελανσόν (ριζοσπαστικό αριστερό) έλαβε 14%. Σκιά στον πρώτο γύρο ήταν το ποσοστό της αποχής (51%), το μεγαλύτερο ποσοστό στην πέμπτη γαλλική δημοκρατία (από το 1958). Την επόμενη Κυριακή 18-04 θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

Οι γαλλικές εκλογές θα επιφυλάξουν εκπλήξεις. Ο κ.Φρανσουά Φιγιόν θα είναι τελικά υποψήφιος της κεντροδεξιάς (εκτός απροόπτου). Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να τον ευνοούν. Αντίθετα ευνοείται η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Κ.Μαρίν Λεπέν και ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός υποψήφιος κ. Μανουέλ Μακρόν.

Συναγερμός σήμανε με την άφιξη των Εβραίων της Ευρώπης. Όχι μόνο λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία και των επιθέσεων με μαχαίρι σε άλλα μέρη αλλά και λόγο της ανόδου του αντισημιτισμού. Το 1991 οι Εβραίοι στην ΕΕ ήταν 2 εκατομμύρια.

Οι προεδρικές εκλογές το Μάϊο 2017 θα είναι καθοριστικές για τη Γαλλία και την Ευρώπη στην περίοδο της κρίσης. Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θέλει να επιστρέψει στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά έχει να αντιμετωπίσει τον δημοφιλέστερο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τέως πρωθυπουργό Αλέν Ζυπέ. Ο "Σαρκό" εμπλουτίζει με ολοένα και περισσότερα ακροδεξιά μηνύματα τη ρητορική του. Όχι εκ πεποιθήσεως αλλά προσπαθώντας να πάρει πίσω μία μερίδα των ψηφοφόρων του ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Νέα ήττα του κόμματος της κ. Μέρκελ, δεύτερη στη συνέχεια, σε εκλογές στο Βερολίνο με παράλληλη άνοδο του ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος AfD και της αριστεράς. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Άγκελα Μέρκελ. Θα αλλάξει την πολιτική της στο προσφυγικό πρόβλημα; Και τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα; Σημειωτέον σε ένα χρόνο θα έχουμε εθνικές εκλογές στη Γερμανία με την κ. Μέρκελ να μην έχει εκφράσει τις προθέσεις για τη συμμετοχή της.

Παρέμβαση του κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Τουρκία που έχει διαμορφωθεί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ισπανία. Το κεντροδεξιό κόμμα του κ. Ραχόι δεν κατόρθωσε να έχει την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης (σοσιαλιστές-Podemos). Μένουν πιά δύο μήνες σε μία ύστατη προσπάθεια γιά μία όποια κυβέρνηση συνεργασίας.Αλλιώς οδεύουμε σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση(την τρίτη σε ένα χρόνο), στις 25 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία αρχίζει να παίζει πάλι το διπλωματικό της παιχνίδι. Ζητώντας να αρθεί το θέμα της βίζας για τους πολίτες της (ζήτημα μή αποδεκτό από την Ε.Ε) ανοίγει και πάλι τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων. Ο πρώτος αποδέκτης η Ελλάδα...

Συνάντηση στη νήσο Βεντονέτε είχαν ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ρέντσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ με θέμα την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μία μίνι σύνοδος πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα (16 Σεπτεμβρίου) για τη δημιουργία συμμαχιών μετά το Brexit.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η Τουρκία βαδίζει από Κρίση σε κρίση.. Υπάρχει αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας , το Κουρδικό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση, οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας είναι σε τεντομένο σχοινί (τόσο με τις χώρες της ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ). Οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες (με δεκάδες θύματα), σίγουρα δε βοηθά την κατάσταση.

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ήδη η Ουγγαρία ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τους μετανάστες τον Οκτώβριο, η Μαρίν Λεπέν ζητά δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, η Ιταλία ανακοίνωσε δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο. Ο ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν περάσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία ταλανίζεται από πολιτική και οικονομική κρίση. Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο κόκκινο με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χάσει το 30%.

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τα δύο στρατόπεδα σε πλήρη ισορροπία. Πολλοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής της Μ.Β στην Ε.Ε (Σόρος, επενδυτικοί οργανισμοί, διεθνείς τράπεζες,...), ξοδεύοντας τεράστια ποσά για την αντίστοιχη διαφήμιση, ενώ οι υπέρ της εξόδου βασίζονται κυρίως στα ξενοφοβικά συνθήματα.

Στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Μεγάλη Βρετανία δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται το όχι, το περίφημο πιά Brexit, με μεγάλη σχετική διαφορά. Εάν γίνει κάτι τέτοιο πιθανότατα και άλλες χώρες θα καταφύγουν σε δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα,οι ευρωσκεπτικιστές θα ενισχυθούν ,οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες ενώ τα θεμέλια της ΕΕ θα ταραχθούν με άγνωστα αποτελέσματα.

Συνεχίζεται το απεργιακό κύμα στη Γαλλία. Οι κινητοποιήσεις αγγίζουν από εχθές τα τραίνα, τα αεροδρόμια, ενώ από αύριο θα μπούν στο "χορό" των απεργιών οι αστικές συγκοινωνίες. Τα συνδικάτα αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και κυρίως το άρθρο 2 που ενισχύει τη θέση των εργοδοτών στις συλλογικές συμβάσεις ενώ αναγγέλλουν απεργίες διαρκείας κατά τη διάρκεια του Euro 2016 (10 Ιουνίου-10 Ιουλίου). Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βάλς δηλώνουν ανυποχώρητοι.

Σελίδα 1 από 6
Επάνω